Jak potravinové doplňky mohou pomáhat

13.05.2014 14:00

Existuje důvod, proč užívat pravidelně doplňky, jste-li zcela zdrávi? Mohou vám doplňky pomoci, když se začíná rozvíjet určitá choroba?

Kdo potřebuje potravinové doplňky?

    Klasické lékařství předpokládá, že zdraví lidé, jejichž jídelníček je natolik vyvážený a správný, že nedostatek nutričních látek nepřipadá v úvahu, nepotřebují svou stravu doplňovat. Jediné, co mají dělat, je dbát, aby ve stravě dostávali doporučená množství jednotlivých nutričních dávek. I když budete tyto oficiálně stanovené hodnoty pokládat za dostatečné pro své zdraví, důkazy o tom, jak málo lidí se svým jídelníčkem alespoň blíží těmto hodnotám, jsou zdrcující.
    Většina z nás nejí dost ovoce a zeleniny, a určitě už ne pět porcí denně (asi 500 g). což je množství doporučené k získání minimální uspokojivé hladiny látek nutných k prevenci nemocí.
    Často si vybíráme potraviny, které obsahují jen málo nutričních látek. Raději například sáhneme po bramborových lupínkách než po brokolici, místo sklenky polotučného mléka si raději vybereme slazený šumivý nápoj. Vybíráme-li si takové potraviny, máme ve svém jídelníčku nejen nadbytek tuků a cukru, ale i nedostatek vitaminů, minerálů a důležitých fytochemických látek.

 

Jak se přiblížit ideální stravě

    Zahraniční odborné studie ukazují, že strava mnoha lidí obsahuje někdy jen polovinu doporučeného množství hořčíku a kyseliny listové. Asi 50 procent dospělých žen a více než 70 procent dospívajících dívek má v potravě méně vápníku, než jsou doporučené dávky.
    Také vitaminů C a B6, stejně jako železa a zinku, je v běžné stravě zřetelně méně, než má být. I při nejdokonalejším plánování jídelníčku je těžké trvale dodržovat stravování, které obsahuje doporučené denní množství jednotlivých látek.

    Například vegetariáni, kteří jsou jako skupina zdravější než jedlíci masa (nejedí potraviny typu rychlého občerstvení chudé na vitaminy a minerály) mohou mít nedostatek některých látek, například železa, vápníku a vitaminu B12.

    Lidé, kteří jedí nízkotučnou stravu, budou jen obtížně získávat doporučené množství vitaminu E z potravy. Jiným problémem je, že vyvážená strava nemusí obsahovat některé speciální látky - například rybí tuk, sójové izoflavony nebo jiné látky, o nichž se dnes předpokládá, že jsou pro zdraví důležité.

    Zdravému člověku, který nemůže jíst každý den správně vyváženou stravu, pomůže užívání doplňků zaplnit trhliny ve výživě a zvýšit množství důležitých látek v potravě z přiměřeného na optimální.

 

Nebezpečí v životním prostředí

    Existují i jiné důvody, proč může denní užívání potravinových doplňků prospívat také lidem, kteří dodržují správnou životosprávu. Někteří léčitelé se domnívají, že neustálé působení škodlivých vlivů z vnějšího prostředí - automobilových emisí, průmyslových chemikálií a jiných škodlivin - může v organismu poškozovat tkáňové buňky a odčerpávat z těla důležité nutriční látky.
    Některé doplňky, zvláště ty s antioxidačními účinky, mohou pomoc omezit poškozování tkání toxickými látkam. Z nedávno získaných důkazů je patrné, že určité léky, nadměrné pití alkoholu, kouření a trvalý stres mohou porušovat vstřebávání některých klíčOvých nutričních látek. Sebelepší strava nedokáže takovým ztrátám zabránit.

Prevence nemocí

    Předpokládalo se, že nedostatek nutričních látek souvisí pouze s určitými nemocemi, které vznikají z jejich nedostatku, například kurděje, choroba z nedostatku vitaminu C, při které onemocní dásně a vypadávají zuby.
    V posledních třech desetiletích prokázalo však tisíce studií, že nutriční látky nezbytné pro tělo hrají důležitou úlohu v prevenci četných degenerativních onemocnění, běžných v současné moderní společnosti.
    Většina takových studií prozrazuje, že hodnoty nutričních látek účinných v prevenci nemocí jsou často mnohem vyšší než doporučené denní dávky. Tak vysoký příjem lze podle těchto prací získat pouze z potravinových doplňků.
    Někteří léčitelé uvádějí, že nutriční látky (především antioxidanty) mohou zpomalovat postup stárnutí tím, že redukují škody vznikající na tkáňových buňkách. Neznamená to ovšem, že vitamin E nebo koenzym 010 jsou "elixírem mládí", ale některé současné studie, včetně práce prováděné Americkou výživovou a imunologickou laboratoří (US Nutritional lmmunological Laboratory), naznačují, že podávání doplňku s jedinou látkou, jako je vitamin E, i doplňků multivitaminových a multiminerálních zřejmě zlepšuje imunitní systém starších lidí.

Onemocnění spojená se stárnutím

    Podle studie provedené u 11 178 starších lidí v jednom gerontologickém ústavu v USA se ukazuje, že v důsledku užívání vitaminu E je nižší počet úmrtí, než se očekávalo, zvláště úmrtí na aterosklerotické onemocnění srdce. Pravděpodobnost úmrtí na tuto nemoc byla u lidí užívajících vitamin E pouze poloviční ve srovnání s těmi, kteří žádné doplňky neužívali. 

    Antioxidační látky se ukázaly jako účinné při snižování rizika šedého zákalu (katarakty) a makulární degenerace - stavů souvisejících s věkem, při nichž postupně slábne zrak. Mezi potravinové doplňky s vysoce antioxidačními účinky patří selen, karotenoidy, flavonoidy, některé aminokyseliny a koenzym Q10.

    Klinický výzkum naznačuje, že léčivka jinan dvojlaločný (Ginkgo biloba) může zlepšit mnoho příznaků spojených s věkem, zvláště těch, které jsou vyvolány sníženým průtokem krve: závratě, impotence a krátkodobé poruchy paměti. Uvádí se, že látky nalezené v třapatce a jiných léčivkách posilují imunitní systém, a fytoestrogeny, například sójové izoflavony, mohou pomoci oddálit příznaky menopauzy nebo jim zabránit. Účinné mohou být i v prevenci rakoviny a aterosklerotického onemocnění srdce.


Zdroj: Publikace - Léčivá moc vitamínů, bylin a minerálních látek. Reader´s Digest Výběr