Pikles - kvašená zelenina

02.10.2014 08:00
Základní informace

    Kvašená zelenina má tisíciletou  tradici a je to ideální způsob uschování zeleniny po celý rok a hlavně přes zimu, kdy čerstvá zelenina není k dispozici. Díky mléčnému kvašení se obsah některých vitamínů dokonce zvyšuje.  V Asii si některé rodiny připravují až 8 druhů kvašené zeleniny. Konzumací picles podporujeme trávení, udržujeme si zdravou střevní mikroflóru, posilujeme si krev a imunitu.

    Nejlépe působí, když se jí často po malých dávkách. Je to ideální příloha k jídlu, kdy stačí malý kopeček, nebo jako součást salátů. 

    Nikdy jí tepelně neupravujeme, zničili bychom vitamíny a enzymy. Pokud jí chcete přidat do polévky, nebo do omáčky, dejte si jí, až když je pokrm uvařený a sundaný z plotny.

Ingredience pro litrovou sklenici

·         1/2 kila bílého zelí

·         1 větší mrkev

·         1% soli = 6gramů

·         kvasící nádoba, nebo minimálně litrová sklenice

Postup

    Očištěné zelí nakrájejte na jemné proužky, mrkev nastrouhejte nahrubo. Přidejte sůl a vše smíchejte ve velké míse. Je potřeba sůl pořádně promnout se zeleninou, až začne pouštět šťávu. Pak zeleninu přendejte do nádoby a pořádně jí upěchujte. Kvasící nádoba obsahuje malé víčko, které zeleninu zatíží a keramickou pokličku i s tyčkou a gumičkou, která drží víčko natlačené na zelenině a k ní pak nejde vzduch. Pokud zeleninu dáváte do sklenice, je potřeba jí něčím zatížit, třeba jinou menší sklenicí s vodou nebo pískem.

    Nádobu umístěte na místo se stabilní pokojovou teplotou, ne k topení, nebo na sluníčko. Zelenina pustí šťávu a začne být trochu cítit, to je v pořádku, je to znamení, že probíhá mléčné kvašení.  Nechte 3 – 5 dní kvasit a pak jí dejte do lednice, tím se kvasný proces zastaví. Je důležité, aby zelenina byla ponořená ve šťávě. Takto uskladněná vydrží v lednici i několik měsíců.

Obměna

    Nebojte se zkombinovat jakékoli druhy zeleniny, které se hodí na kvašení. Zelí bílé i červené, cibule, červená řepa, mrkev, různé druhy ředkví…. Můžete přidat i trochu kmínu, nebo trochu čerstvě nastrouhaného křenu.

    Kvašené zeleniny si můžete najednou připravit i mnohem větší množství, pokud máte vhodnou nádobu, nebo pracovat ve dvou najednou. Vždy, když je jedna zkvašená a přendáte jí do ledničky, dejte kvasit druhou. Tento postup vám zaručí, že budete mít stále k dispozici kvalitní kvašenou zeleninu.

Zdroj: www.jimejinak.cz

Diskusní téma: Pikles - kvašená zelenina

Titulek: pIKLES Vložil: Jana ČERNÁ Datum: 18.02.2016

Pikles jsem vyráběla poprvé je vynikající a doporučuji všem.Mnoho vitamínu opravdu chutné.

Přidat nový příspěvek